Der er råd til både håndbold, Laudrup og terrorstøtte

Af Mads Kastrup 29

”Det er en syg verden,” sagde en af mine venner.

”Du tænker på terroren i Paris,” sagde jeg.

”Jeg tænker på VM i håndbold,” sagde han.

Der er VM i herrehåndbold i Qatar fra i dag. Med ”hele Danmarks Mikkel”, som et reklamespot begejstret lød i mit TV forleden. Og med vort nationale fodboldkoryfæ, Michael Laudrup, som tilskuer. Manden, der engang blev kaldt ”ambassadøren” på grund af sin statelige og urørlige fremfærd i den internationale fodboldverden, befinder sig i forvejen i ørkenstaten, hvor Laudrup for en – formentlig ugudelig – sum er købt til at træne et ørkenfodboldhold og dermed gøre sine værter ære.

”Ja, og på samme måde har Qatar købt VM i håndbold, et helt håndboldhold til at spille med heri samt en røvfuld våben til Islamisk Stat,” påpegede min ven.

Hvilket åbenbart er sandt. Sådan er det. Oliestaten sponsorerer de islamistiske oprøreres opretholdelse af Raqqa, byen IS har erobret i Syrien – samt Michael Laudrup og et VM for “hele Danmarks Mikkel”. Det er fakta. Qatar lader islamistiske, økonomiske netværk finansiere terror gennem landets banker. Den britiske avis, Sunday Telegraph, har dertil godtgjort, at Qatar har leveret både våben og penge til en fundamentalistisk gruppe, der kæmper side og side med al Qaeda i krigen i Syrien.

Men sport og politik skal ikke blandes sammen. Sådan er det jo.

Især Qatars emir har forstået dette. Samt demonstreret evnen at udnytte det til fulde. Qatars anden ekspertise ud over finansiel støtte til terrororganisationerne er at være mægler. Eksempelvis mellem IS og vestlige stater, der gerne vil have gidsler fri fra IS. I et interview i slutningen af september 2014 forklarede Qatars emir, Tamim bin Hamad al-Thani, logikken i Qatars politik og mæglerposition: »Jeg er ikke med i én lejr mod en anden lejr. Jeg har min egen måde at tænke på.«

Hvad de tænker i emirens gemakker i Qatar er tydeligvis, at sportens symbolværdi for netop en stat som deres ikke kan undervurderes. At sport er én af det 20. århundredes største lidenskaber. Hvilket er rigtigt opfattet. Idrættens massehypnotiske magi har nærmest alene været rygrad i den nationale selvfølelse i hele imperier. Såsom Sovjetunionen, Kina eller Hitlers Tredje Rige. Hitler søgte at demonstrere den ariske races overlegenhed ved OL i Berlin. Hvilket også var gået nogenlunde, havde det ikke været for en sort, amerikansk sprinter og længdespringer ved navn Jesse Owens. Qatar agter derimod at bygge en national selvfølelse og international anerkendelse op ved for oliemilliarderne at købe sig sportslig glorværdighed. Og det er naturligvis rart og bekvemt for emiren og kompagni, at vi her har at gøre med et område, der er friholdt for de for sporten uvedkommende og utidige diskussioner om bestikkelse, terrorforbindelser og menneskerettigheder.

Diverse politikeres eller sportsorganisationers højtbesungne og prisværdige idealer om idræt står således sjældent mål med virkeligheden. Ikke meget mere end nordmænds selvforståelse i fodbold gør det. Og af alle sportslidenskaber er fodbold den største.

Qatar har ud over VM i herrehåndbold tillige købt VM i fodbold i 2022. Emir Tamim bin Hamad al-Thani vil her protestere sige, at sådan forholder det sig ikke. Qatar er tværtimod blevet tildelt VM. Fordi landets VM plan bare var den bedste af alle ansøgeres. Men kampe, der skal afvikles i 40 grader plus – subsidiært på totalt airconditionerede stadions – og formentlig en række pengeoverførsler til medlemmer af verdens fodboldorganisationen, FIFA, siger noget andet end emiren.

Amnesty International har i en rapport skønnet, at flere tusinde gæstearbejdere vil være omkommet, inden Qatars fodboldstadions står klar. Som det hed i en reportage af Berlingskes mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen, og fotograf, Christian Liliendahl, i december i Berlingske:

”Qatar er verdens førende land, når det gælder gennemsnitlig månedlig indtægt. Det har ikke smittet af på gæstearbejdernes lønninger. Eller sikkerhed. Eller levestandard. Efter et par hundrede dødsfald lovede Qatars myndigheder at øge sikkerheden for gæstearbejderne. Men myndighederne har mest af alt øget sikkerheden omkring de lejre mange af gæstearbejderne bor i, så det er blevet markant sværere for journalister at rapportere om de slavelignende tilstande, hele infrastrukturen VM i 2022 bygges under. Der bor to millioner i Qatar. Den indfødte befolkning udgør næsten 300.000. Resten er gæstearbejdere.”

Men bliver godt alt sammen. Det lover Michael Laudrup:

”Jeg vil virkelig gerne komme og se dette VM. Jeg vil helt sikkert komme. Enten som tilskuer eller kommentator i 2022,” som “ambassadøren” refereres i Ekstra Bladet angående sine sponsorers projekt.

For de har råd til det i Qatar. Til håndbold, Laudrup, fodbold – og at hjælpe til med finansieringen af Islamisk Stat.

Men det sidste har intet med sport at gøre. Håndbold, fodbold, sport, ja, idræt i det hele taget er som bekendt et fredeligt, apolitisk mødested mellem folkeslagene. Her fejres kun fællesskabet, selve humaniteten.  Det har intet at gøre med den slags islamister, hele den vestlige verden lige har svoret, at de aldrig nogensinde vil bukke under for. Den slags islamister, som 40 statsledere lige har været på march imod i Paris. Den slags islamister, som har trukket et terrorspor af død og ødelæggelse gennem den vestlige verden fra 11. september 2001 til 7. januar 2015.

Personligt får jeg vanskeligt ved at overvære ”hele Danmarks Mikkel” og hans holdkammerater blive skreget frem og lovprist af kommentatorer uden – nuvel, uden at dømme verden syg og tænke på Paris.

 

29 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Et par dage før mordene i Paris, havde berlinske en artikel om støtte fra Qatar til ekstremister.
  Jeg nævnte dengang det tragikomiske i at vi bomber IS fodfolk i Irak, og optræder som pauseklovne i VM håndbold for dem som økonomisk støtter ekstremister.
  Jeg har direkte spurgt et par politikere om deres holdning her, og larmende tavshed har været svaret.

  Min holdning er klar, er vi i krig med IS, skal vi ikke være underholdning for deres økonomiske og politiske støtter, så vi bør helt klart aflyse vores deltagelse. Og straks rejse hjem.

  Vores justits minister er helt klar i mælet nu, det er ikke en væbnet konflikt det er krig,
  Så er det fraternisering med fjenden at spille VM i Qatar, og det er egenligt også landsforræderi.
  Eller hva ?. :)

 2. Af Jørgen F.

  -

  Enig!

 3. Af Christian K

  -

  Enig!

 4. Af Helge Nørager

  -

  Militær straffelov
  § 37 om fraternisering med fjenden
  § 37. Den, der forsætligt under væbnet konflikt uden tilladelse sætter sig i forbindelse med nogen, der hører til modparten eller befinder sig på modpartens område, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Er der derved meddelt oplysninger, der kan være af værdi for modparten, kan straffen stige til fængsel i 4 år.

  Nu har paragraffen skiftet nr. så i gældende udgave af militær straffelov kan det være § 35.

  Men da de har tilladelse fra Håndboldforbundet er alt vel ok, og de er jo civile :)

  Men et dumt spørgsmål når nationen er i krig, det der med en krigserklæring, bruges det endnu ?.
  Hr. Fru Thorning sendt en krigs erklæring til kaliffen af IS ?.
  Eller hvordan sådan rent juridisk er overgangen fra væbnet konflikt til rigtig krig sket.
  Og burde folketinget ikke have været indblandet ?.

  Jeg i min dumhed vidste ikke at en justits minister har magt nok til at erklære krig, på Danmarks vegne.
  De sidste dage har været spændende men er der nogen som kan afhjælpe min uvidenhed ?.

 5. Af Elisabeth Nielsen

  -

  Ja, desvaere er baade Real Madrid og Barcelona sponsoreret af Qatar og Emiraterne. De har maatte fjerne korset fra deres logoer. Jeg har bestilt et Dagmar Kors.

 6. Af Preben F Jensen

  -

  Nu har Qatar så også, med regeringens velvillige tilladelse, finansieret bygningen af en stormoske i København.

  Her går det godt, fru kammerherreinde. Eller burde man her have citeret Shakesspeares ord, “There is something rotten in the state of Denmark”……?

 7. Af P Jensen

  -

  PS: Altså med den danske regerings glade accept…..

 8. Af Leif Hansen

  -

  Helt enig med Nørager. M.h.t. terror og terrortrusler kappes politikere verden over p.t. om at have “de rigtige meninger” uden dog at komme ind på mulige løsninger, en rigtig omgang selfie. Ironisk nok får den kristne verden nu igen af samme mønt med 800 års forsinkelse (Korsridderne), eller hvad med inkvisitionen m.v. – Religion er magtgal vanvid uanset hvilke klæder man ifører den.

 9. Af Helge Olsen

  -

  Tjah, blandt de navnkundige præsidenter for IOC efter 2. verdenskrig kan nævnes, at amerikanske Avery Brundage tilbage i 1930’erne udtalte stor sympati for Hitlertyskland, lige som han som USA’s OL-leder chikanerede jødiske idrætsudøvere. Efterfølgeren, spanske Juan Samaranch, var en lige så stor tilhænger af general Francos fascistiske diktatur og blev bl.a. sportsminister under samme Franco.

  Mon ikke Gunnar Nu-Hansen var sidste mand som troede på den der med sport og politik?…

 10. Af Finn Bjerrehave

  -

  Desværre intet nyt fra vestfronten, krigsspillet har sine egne love.
  Winston Churchill, måtte ikke besætte Kiruna- Narvik i 1939, altså stop for Svensk jernmalm, netop ingen jernmalm, ingen lang krig.
  General Mc Arthur, helten fra Stillehavskrigen, øverstkommenderende under Korea krigen, fik på et sent tidspunkt, den gode ide, nemlig at stoppe fødekilden til Koreakrigen, nemlig Kinesiske og Russiske våben , og efter denne gode ide, blev MC. Arthur fyret, nemlig hvad skal vores soldater så lave.
  Islamisterne IS bliver som fødekilde Saudi Arabien Qatar, som en asymetrisk krig mod Iran, og krig koster så mange penge, at Irak snart er fallit p.g.a. IS krig, og forstå, krig koster mange penge, og bagmændene, samt USA,s gode våben, måske er forbundne kar.
  At Qatar på den fredelige bygningsmæssige side , har mistet ca 1000 bygningsarbejdere, har ikke større aktualitet, i en grum verden.
  Bagmændene først. Finn Vig

 11. Af lars sørensen

  -

  Enig !

  Du er syg F1rigtigdankserJensen . din dem vs os kommentar her siger ALT om dig , og stakkels dig Preben !

 12. Af Helge Nørager

  -

  Hr. Finn Bjerrehave.
  Vdr. MacArthur.
  “General Mc Arthur, helten fra Stillehavskrigen, øverstkommenderende under Korea krigen, fik på et sent tidspunkt, den gode ide, nemlig at stoppe fødekilden til Koreakrigen, nemlig Kinesiske og Russiske våben , og efter denne gode ide, blev MC. Arthur fyret,”

  Jeg vil gerne komme med en tilføjelse som sætter din historie i et lidt andet lys, men måske jeg tager fejl.

  General MacArthur var på det tidspunkt som du beskriver, forfremmet til 5 stjernet general, og havde kommando over alle tropper i Asien.
  Dengang var kommandogangen for brug af taktiske atomvåben, ikke som i dag.
  General MacArthur havde juridisk og militær magt til at beordre brug af mindre taktiske atomvåben.
  Og havde tænkt sig at bruge den mulighed.
  Dette rygtes til det Hvide Hus, og General MacArthur fik direkte marchordre om at indfinde sig ved den øverstbefalende for de forende staters forsvar.
  At nægte ville være, lydighedsnægtelse.
  Da han ankom, fik han frataget kommando.

  Det Hvide Hus lærte af episode og gjorde det umuligt for en 5 stjernet general, solo at bruge atomvåben under en konflikt,

  Men igen måske jeg intet ved ?.

 13. Af I. Hansen

  -

  Ikke blande sport og politik?????????????……… hallooo…den forblommede sætning er der vel ingen der tror på mere – det ER jo ikke andet !!
  Hvorfor mon der er præstige i at være værtsland (I alle sammenhænge) ??? REN politik!!!

  Man kunne jo også spørge sportsudøverne,: ….. hvorfor deltager I ???…I er jo marionetter i spillet – og I ved det !!!…er det for penge?…ordet prostitution ligger snublende nær ! – i givet fald.
  INGEN tvinger dem af sted – har de ingen integritet??? ..
  -det gentager sig igen og igen ved div OL, VM………..mennesker tvangsforflyttes, ruineres, dør, bliver arbejdsskadet i opbygning af showkulisserne.
  Det vises i alle medier – og ALLIGEVEL kommer sportsfolkene fra hele verden og udfylder showet…- selv om de dermed accepterer og understøtter vilkårene.

  Ingen spillere = ingen show !!!!

  Det samme kan siges om de firmaer, . arkitekter, trænere osv osv. der agerer i dette og lignende lande…… hvordan i himlens navn kan det give præstige, at arbejde der hvor 1000vis af slaver må lade livet hvert år for at bygge deres projekter, for at lave deres produkter (eller handle dem), at udnytte – grov-udnytte de fattige og undertrykte???….jeg ækles!

 14. Af Søren Revser

  -

  Men – Hr. Kastrup: Vores alle sammen’s Mikkel sælger jo Head and Shoulder shampoo i liter vis.

  Tæller det slet ikke i Cirkus Dannevang?

 15. Af Hanne Justesen

  -

  Men Frederik sidder naturligvis også i Qatar og brænder endnu flere skattekroner af. Det er godt nok et hårdt liv at være Kongelig snothvalp med hang til hurtige biler og sportsunderholdning.

 16. Af Helge Nørager

  -

  HKH Kronprins Frederik, ser øm ud på foto i BT.
  Er der ellers nogen som har hørt noget om hans arbejde med IOC ?
  HKH lovede vist ved overtagelse af IOC bestyrelses post at mødes med Idrætens organisationer en gang i kvartalet for at berette om hans vigtige arbejde.

  Gæt selv hvor mange møder det efter 3-4 år er blevet til, men vil afsløre at 0, er et godt gæt.

 17. Af Jan Petersen

  -

  Ja, det er unægtelig lidt tankevækkende, at en “venligtsindet” stat som Qatar både kan støtte terrorister med den ene hånd, og samtidig spille håndbold med den anden hånd. Men vel lige så tankevækkende, at Saudi Arabien er en af de hovemistænkte ifm 9/11-2001 sammen med bla Israel. Måske derfor Saudi Arabien nu planlægger en 1000 km lang mur mod Irak, så de kan holde de “frihedskæmpende” islamister ude af eget territorie. Israel har allerede sikret sig med mure og a-våben. Også lidt tankevækkende at den eneste “mur” der står pivåben, er adgangen til Europa. Der kan man så samle alt det “skrammel”, resten af Mellemøsten ikke vil kendes ved. Fede tider !

 18. Af P Jensen

  -

  Er Lars Sørensen (13.42) forvirret eller forstyrret, når han uden argumenter/uden grund kalder andre bloggere “syge”…..?

 19. Af P Jensen

  -

  Leif Hansen, kl. 11.39 har vist aldrig sat sig ordentligt ind i hvad verdenshistorien fortæller om de muslimske og mongolske horders mange angreb på Vesteuropa gennem flere århundreder.

 20. Af Henrik Knage

  -

  Det “lugter” lidt af kommunisme, når enkelt (privat) personer angribes af pressen, og “ondets rod” vanen tro går fri.

  Sagen er den, at “Hele Danmarks Danmark” er syg, og sygdommen ligger i Folketinget, samt i pressen.

  Mikkel fejler ikke noget, og det gør Laudrup heller ikke. Iøvrigt står det enhver frit, om de vil se en fodbold, håndboldkamp – men Folkestyrets interkontinentale inkompetence er vi alle underkastet. Det er positivt, at Mikkel og Laudrup er skide ligeglade med både Folketing, og presse…

 21. Af Henrik Knage

  -

  Der er masser af skrækkelige eksempler på, at sportsfolk ikke skal blande sig i politik. Joakim B. Olsen er nylig udråbt til Årets Klovn, hvad jeg kun kan give dommerne medhold i.

  Desuden står det i grundloven, at kongehuset ikke skal blande sig i politik – hvilket Kronprinsen ville have gjort ved at blive væk.

  Den eneste nulevende sportsmand der kan bærer en statsminister – stjerne i mål, er Allan Simonsen alias “Lord Of The Dance”.

 22. Af Søren Revser

  -

  Henrik Knage: Det godt være, det står enhver frit for, om de vil se en fodboldkamp. Men det står bestemt ikke enhver frit for, om de vil bidrage økonomisk til showet. Det er vi nemlig tvangsindlagt til.

 23. Af Søren Revser

  -

  Ligesom det for resten heller ikke står de ekstremt plagede Danske skatteydere frit for, om de vil støtte det Franske narre Hof repræsenteret ved Frederik “Fetterlein” på første række i Herning, Qatar og det korrupte IOC.

 24. Af Henrik Knage

  -

  Ok :-)

 25. Af Henrik Knage

  -

  Men jeg forstår stadig ikke den dybere mening!

  Er det tanken, at almindelige mennesker skal løbe rundt og lege politikere ?

  Fordi så er der et dugfriskt eksempel på, at nogle radikaliserede muslimer med dansk statsborger “skab” (det er en mide i pelsen på dyr), tager politikerens forbandede arbejde på sig – og drager i krig mod sig selv, hvilket er direkte dumt.

  Eller skal fodboldspillere, håndboldspillere, samt dommerne i X – forbandede Faktor fortælle vi andre hvad Fanden vi skal mene ?

  Nej gu skal de ej.

  Iøvrigt financierer Danske Spil de fleste og største røvhuller her i Danmark!

 26. Af Henrik Knage

  -

  Der trænger til at blive ryddet op i forestillinger. Hunden er ikke menneskets bedste ven, det er grisen.

  Når “Emil fra Lønneberg” kan dressere en gris til at gå på bagbenene, samt til at hente brænde i brændeskuret, ved hjælp af gærede kirsebær, så kan de danske svineavlere også dressere deres grise til at forfølge camouflagetøj, turbaner og tørklæder.

  Et slag på tasken så er der ca. 40 mill. svin i danmark, og hvis de blev sluppet løs og dresserede, så klarer svinene det politikerne ikke formår, og så får svinet den genopstand svinet fortjener…

 27. Af Henrik Knage

  -

  Nu hvor der alligevel er gået politik i hele det “Væltede Lokum”, er det værd, at bemærke, at “Et Hul er et hul”, uanet om det sidder om det sidder i jakken på en murerarbejdsmand – hvis man ellers skal tro på muslimer.

  Fakta er, at de der ikke er i arbejde får en stor del af deres overførsels indkomst med bidrag fra svineeksport fra Danmark til den øvrige Verden. Svineeksport er danmarks “olie”.

  Hvis de radikale muslimer ellers var så troende, som de selv udtrykker, at de er – så ville de flygte ud af Danmark, hvis de ikke ville “kneppe” en gris.

  Men kontanthjælp kan få enhver muslim M/K, med hang til dyr, til at blive prostitueret…

 28. Af Anders Lund Madsen

  -

  RøvQatar.

 29. Af Søren Revser

  -

  Fransk Hof nar med røvQatar

Kommentarer er lukket.