De blå “frygter” Corydon

Af Mads Kastrup 108

Det er en forunderlig samling, de borgerlige i disse år.

I en kronik i Berlingske, torsdag, forfattet af finansordførerne for Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, beskyldes finansminister, Bjarne Corydon (S), for at være skuespiller under overskriften “Vi kan ikke stole på Corydon”.

»Danmark har en finansminister, der som en skuespiller længe har kæmpet for at spille rollen som ansvarlig minister, men som ikke længere kan holde masken,« hedder det.

Kronikørerne skriver imidlertid samtidig, hvor fint og ansvarligt samarbejdet med den nuværende finansminister har været i de sidste knap tre år. “Her lavede vi en række aftaler, der forbedrede dansk økonomi.” Der udtrykkes endda anerkendende glæde over Corydons flugt fra sin egen økonomiske plan “Fair Løsning”. For man må give plads til, at folk “bliver klogere” og indser, at man ikke sådan kan rende rundt og give “ufinansierede velfærdsløfter”.

Men nu – hævder de blå finansordførere –  er masken så faldet. Efter tre og et halvt år er papnæsen revet af, og den virkelige Corydon træder frem og lover til højre og venstre. Pengene fosser ud af statskassen.

Dette sidste udtryk minder mig om, at jeg engang sad inde på Anders Fogh Rasmussens statsministerkontor og interviewede landets dengang borgerlige leder:

Bør værdikamp for Venstre, for liberalister, ikke være at reducere staten og styrke den private sektor? Er det ikke dér, værdikampen står?

»Nej, det synes jeg ikke. Du kan selvfølgelig sige, at det er en del af det, men det vil være en meget materialistisk historieopfattelse. Jeg oplever også somme tider hos vore egne, at det er som om, skat er livets omdrejningspunkt. Det er som om, det store spørgsmål udelukkende er, hvor grænsen mellem det offentlige og det private er. Jeg har gradvis udviklet en erkendelse af, at liberalisme er meget mere end det. Det er en materialistisk og snæver tilgang at sige, at skatten styrer det hele. Det er ikke det, der rykker samfundet. Det er derimod de værditemaer, vi startede med at snakke om.«

Du konstaterede engang: »Midten i dansk politik er som en Bermuda-trekant. Alt forsvinder dér. Det er som et åndeligt og politisk tomrum«. Hvad fik dig til at ændre holdning?

»Det er jo en sum af mange ting, at man når sådan nogle erkendelser. Nu tror jeg så, det med Bermuda-trekanten gik mest på noget med koncensussamfundet og sådan nogle ting. Men også på det punkt har jeg oparbejdet en erkendelse af, at hvis man virkelig skal rykke noget i det danske samfund, så er det vigtigt, at man får samlet en bred koalition af kræfter, der vil mere end bare lave en lov i Folketinget.”

Det blev senere opgjort, at VK-regeringen øgede den offentlige sektor med 20 procent i sine ti år – inklusive Lars Løkke Rasmussen-regeringen – ved magten. VK-regeringen turde ikke pille ved velfærdsstaten. Hæderkronede tanker og omkvæd om at rulle velfærdsstaten tilbage, og at pengene ligger bedst i borgernes lommer, blev forladt hurtigere, end en hest kan rende, som man siger på Anders Foghs oprindelige hjemegn. De borgerlige satte ikke mange grænser for anvendelsen af statskassen. I stedet gik man all in på new public management. Forestillingen om, at stat og kommuner kan effektiviseres ud fra erhvervslivets rationaler. En dyrkelse af  kontrol, kvantificeringer, målinger og indberetninger, der siden har opbygget et gigantisk snakke-, diskussions- og organiserings- lag i det offentlige.

De kolde hænders sejr over de varmes i den offentlige sektor udgør i dag den måske største udfordring i dansk politik.

Velfærdsstaten bygger, ifølge professor i velfærd, Jørn Henrik Petersen, på »noget for ingenting«. Først i de senere år, er politikerne begyndt at tale om »noget for noget« (de borgerlige) eller »gør din pligt, kræv din ret« (Socialdemokraterne). Fælleskassen er alligevel ikke en uudtømmelig brønd, har det vist sig. Eller, som Jørn Henrik Petersen billedliggjorde det for mig engang: Det er ikke med velfærden i Danmark som med grisen Særimner fra den nordiske mytologi. Den blev slagtet og spist hver dag, men genopstod mirakuløst hel og levende hver aften.

»Når du bygger et system, hvor du er idiot, hvis ikke du benytter dig af en samfundsgivet ret eller ydelse, uanset om du har brug for den eller ej, så ender det jo med selvdestruktion,” sagde professoren.

De borgerlige finansordføreres tale om ansvarlig omgang med statskassen ekkoer således lige så rungende i deres egen datid som i Bjarne Corydons nutid. I stedet for at strides om, hvem der har svigtet opgaven mest, ville der være mere ræson i for begge parter at redegøre for, hvordan de efter et valg agter at påtage sig opgaven. Hvad agter de – inden lærere på ny udråbes som dovne, sundhedsarbejdere som ineffektive, socialrådgivere som uansvarlige, hvorpå de alle overdænges med kontrolskemaer – at stille op med kontrollaget?

De blå og røde differentierer sig i virkeligheden ikke fra hinanden. I den nuværende regerings grundlag står som bekendt, at den økonomiske politik bygger på den forriges. Der er mellem 800.000 og 900.000 mennesker på offentlig forsørgelse. Oveni får vi 900.000 som pensionister. Og en masse mennesker ansat i det offentlige til at administrere det alt sammen. Sådan var det også under VK-regeringen

“Vi frygter, at prisen for Corydons uansvarlighed langt overstiger gevinsten ved, at Corydon i to år foregav at være ansvarlig,” skriver de blå finansordførere i deres kronik.

Jeg frygter, kronikken er forfattet af yngste studenterhjælp.

Det er nærmest en regel i dansk politik, at det man siger, er man selv – eller også har man været det. Vi er ikke idioter herude. Vi vil have løsninger.

108 kommentarer RSS

 1. Af Børge Kristensen

  -

  Nu er det jo en typisk kommentar i Danmarks nlok mest borgerlige nlå avis, hvor man jo ikke interesserer sig for industrriens selskabsskattelelsestyverier og -tømninger, bank- og boligbobler der har tyranniseret landet gennem 00’erne og fjernelse ad efterløn, dagpenge og klapjagt på alle på offentlige ydelser. Faktisk er der flere på overførsel end i 80’erne. Det har ikke ændret sig. Og vi har en af verdens højeste erhvervsfrekvenser. Vi hører ikke om bankspekulanterne og skatteunddragelse, fra udenlandske opkøbende DING DONG virksomheder. Kort sagt borger-Danmark med de “rigtige” meninger.

 2. Af Mikkel Madsen

  -

  @THOMAS H JENSEN: Såså, Preben Jensen er en institution herinde. Man dræber ikke bare en institutions indlæg i spamfiltret ;-)

  God jul – og pås nu på rød-radigale og utvivlsomt venstredrejede konspiratører derude:-)

 3. Af Henrik Knage

  -

  Stavefejl. Der skal så EN transatlantisk pillefyr…

 4. Af georg christensen

  -

  Her møder vi så igen en blå “tingest”, som indretter sig efter (Corydon doktrinen), som uden tanker om sig selv, påstår, at blå blok frygter Corydon?. ” Hol da kæft man”, har du virkelig ikke mere at byde på?. Blå blok nyder Corydon som socialdemokraternes finansminister, som måske ( mod (betaling) af en eller anden art) velvilligt forsøger at sende “danskerfolket” på den forkerte kurs, for selv at modtage betalingen herfor.

  NB: Af og til , tænker jeg på en forgangen finansminister, som plyndrede “samfundskassen”. Dengang var det en fra venstre, i dag er det nok en fra socialdemokraterne, men ligheden er tydelig. Grådighed på “samfundsbekostning”, Derfor kan den eneste brugbare “konklussion” være: Send de gamle partier på afskuds rampen, send dem ud i det “fjolleri” de har ført os “folket” ind i..

 5. Af Lars Petersen

  -

  @ Mads Kastrup / Berlingske.

  Jeg kan se man ikke bare har slettet mine seneste indlæg, men tillige har slettet seneste
  indlæg fra andre, hvor henholdsvis en kommentere et herfra tidl. indlæg, imens en anden,
  som spurgte hvilket parti jeg stemmer på, eller om jeg stemmer blankt, ligeså er slettet ???.

  JEG SKRIVER ALDRIG TIL MIG SELV.
  Jeg kan ta´ fejl.. men logik fortæller mig, at der sidder en eller anden idiot, som har fået bildt
  sig selv ind, at denne Lars Petersen, er en og samme bag indlæg samt dets refleksioner, da
  det eller ingen mening (for mig) giver, at slette kun disse indlæg.

  TJEK NODEN TAK:
  Ha ha ha.. Hør lige her.. TJEK NODEN OKAY.. Windows, som Apple, afsløre altid IP nummeret,
  og hvis ikke, kan man fx. tjekke browserens fingerprint. Ergo.. i min iver for at tale til, og med
  mig selv, skulle jeg altså først sende et/flere indlæg til andres mailbox, dernæst skulle disse
  nu indsætte mine indlæg, (under falsk navn fra anden enhed/IP).. ha ha ha.. drop det okay ;-)

 6. Af Lars Petersen

  -

  rettelse af usammenhængende vås:

  JEG SKRIVER ALDRIG TIL MIG SELV.
  “Jeg kan ta´ fejl.. men min logik fortæller mig, at der sidder en eller anden idiot, som har fået
  bildt sig selv ind, at denne Lars Petersen, er en og samme bag de indlæg som henholdsvis
  kommentere noget tidl. herfra, samt stillede mig et spørgsmål”

  TIL DEN SOM SPURGTE:
  NEJ!.. jeg kunne i sandhed (( ALDRIG )) finde på at stemme på et eneste af disse smadrende
  amatør-lobby-foreninger, da jeg derved stemmer “systemet” ind, i øvrigt et system som
  efter mine bedste gætte-begreber, har rundt regnet 6 år plus/minus 1,5 år til hver side,
  hvorpå de internationale konsekvenser, vil være af en sådan beskaffenhed, at systemet dør.

  Jeg har igennem de sidste 3,5 års tid. talt med flere hundreder virksomheder, i form af dets
  almene medarbejdere, såvel højere oppe, biz som private samtaler etc. etc., og kan oplyse,
  at groft sagt al det du høre i æteren herhjemme, INTET har med faktuel virkelighed at gøre,
  da det er korrumperede amatør bistandsklienter som har besat magten i DK i de sidste 50 år.

  6 år +/- 1,5 år til hver side, og groft sagt alt hvad som kan stoppes i et rum, kan købes for ikke
  bare producentpriser, men frustrations-priser, (pga. teknologisk fusion), og det er bye bye til
  de offentlige leverandøre, og med dem, amatør foreningsstyret, og deres opkøbte presse..

  Man kan derfor sige.. det at lege med industri kuglepenne blæk i en lokal gymnastiksal, for
  at levere sit et eneste “LIKE” hvert 3, 5 år i snit, gør hverken til eller fra, anden end man blot
  sørger for at lortet kan stjæle videre, for senere hen, at blive renset det hårdere op alligevel.

 7. Af Lars Petersen

  -

  UPS. Undskylder ligeså mange gange som jeg har kønshår.

  Ud over jeg kan se, at jeg selv i min (såkaldte) rettelse, fortsat ikke kunne skrive rent,
  viser det sig minsandten, at jeg var kommet ind på en tidl. blog, hvorfor mit brokkeri
  over manglende indlæg mv., desværre må siges at være et udslag af en gang hjerneblødning.

 8. Af Matti Wagner

  -

  “Vi er ikke idioter herude. Vi vil have løsninger.”

  LIGE PRÆCIS! God blog, Kastrup. Tak.

Kommentarer er lukket.