Når vi hverken gider Løkke eller Thorning

Af Mads Kastrup 111

Egentlig er det opsigtsvækkende.

Over halvdelen af den danske befolkning ville lige nu – hvis de blev sendt til urnerne – vælge statsminister med klud for næsen.

Hvilket vel ikke er opmuntrende for det danske demokrati. Det kan måske løses, vil jeg skynde mig at tilføje. Hvilket er op til Dansk Folkeparti. Med nogle ret enkle og velafprøvede politiske manøvrer, som jeg skal vende tilbage til. Men lad os først skitsere problemet.

En meningsmåling foretaget for Altinget.dk viser, at der nu blot er 47,4 procent af vælgerne, der ønsker Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister efter næste folketingsvalg. Et flertal af danskere vil altså helst være fri for de nævnte.

Som Altinget.dk skriver: “Løkke er gået tilbage i samtlige af denne type målinger siden juni sidste år, hvor hele 44,1 procent af vælgerne ønskede ham som statsminister.” I den seneste måling er Løkke nede på 25,4, procent (22 procent peger på Thorning). Altså er opbakningen til Venstres formand som landets leder noget nær halveret på et år. Og her taler vi om en måling, der er foretaget, før det kom frem, at hans parti har betalt 15.000 kroner om måneden i tøjbudget over en ti-måneders periode, mens han var statsminister. Siden benævnt “underhyler-sagen”. Fordi Løkke erhvervede en del boxershorts under sine indkøb. Hvilket Venstre siden har bakset med at få indpasset i partiets forklaring om, at tøj indkøbene var nødvendige til brug i politiske kampagner.

Vi taler følgelig om troværdighed her. Eller mangel på samme.

Det interessante er imidlertid, at politikerne tilsyneladende synes, at det er befolkningen, der udgør problemet. Thorning-regeringen fører som bekendt “den nødvendige politik”. Hvorfor det må være vælgerne, der tager fejl. Socialdemokraterne har eksempelvis konsekvent valgt at udlægge gabet mellem sin indlysende politik og vælgernes uenighed heri som et kommunikationsproblem. “Vi har ikke været gode nok til at forklare vælgerne….” og “Vi skal blive bedre til at fortælle…” har det hele tiden lydt, når de konfronteres med det tilsyneladende evige skred i meningsmålingerne.

Helle Thorning-Schmidt og kompagni underkender altså, at vælgerne fortsat reagerer på, at man sagde et før valget (Fair løsning), men gjorde noget andet efter (Den nødvendige politik). Dette konstituerer blot en mindre udfordring i “den socialdemokratiske fortælling”. Hvilket man trods to kommunikationsrådgivere i snit pr. minister dog endnu ikke har fået omskrevet. Men det kommer vel, synes Socialdemokraterne at tænke  – når vælgerne besinder sig og indser deres vildfarelse.

Lars Løkke Rasmussen står ikke bedre. Ikke længere. Og slet ikke efter tøjsagen. En ting er Altingets undersøgelse. Fredag offentliggjorde Jyllands-Posten en meningsmåling, hvor 49 pct. af Venstres vælgere fandt det forkert, at partikassen inden folketingsvalget i 2011 betalte 152.000 kr. for tøj til Lars Løkke Rasmussen. 14,1 pct. svarer, at sagen får dem til at overveje at flytte krydset ved næste valg. 14,4 pct. af Venstre-vælgerne ser dertil i dag, Helle Thorning-Schmidt, som en mere troværdig kandidat til statsministerposten end Løkke.

»Det vigtige her er at forholde sig til, om Lars Løkke er en dygtig politiker, og det er han,« siger partiets politiske ordfører, Inger Støjberg til avisen. Hvilket må betyde, at ikke alene tager en stor del af partiets egne vælgere nu fejl i deres vurdering, ifølge Støjberg. Jyllands-Posten har tillige spurgt venstrevælgerne om noget helt forkert.

Alt i alt mener begge “statsministerpartier” altså –  både Socialdemokraterne og Venstre – at deres problemer slet ikke er politiske. At et flertal af vælgerne siger dem fra, er ikke et spørgsmål om mangel på politisk legitimitet. Problemerne er udelukkende af kommunikativ art. Hvilket følgelig finder sine fremmeste problemløsere i kommunikations- og reklamebranchen. “Perception is reality”, som det hedder henne i den afdeling. Hvilket ikke er helt nemt at oversætte fyldestgørende. Men det betyder noget i retning af, at virkeligheden ikke er virkeligheden. Virkeligheden er, hvad man kan bringe virkeligheden til at være, når man fremstiller den for andre. Hvilket måske heller ikke er helt nemt at forstå. Men virkeligheden er altså ikke virkeligheden, hvis man kan bilde folk ind, at den er noget andet. Eller hævde, at man blot har en helt anden fortælling end den gængse.

Vælgerne skal med andre ord lære, at virkeligheden er en anden, end den vælgerne ser. Og politikerne er lærerne.

I denne virkelighed opfinder man tegnefilm som “Voteman”. Filmen, der skulle trække unge vælgere til Europarlamentsvalget. Men som bekendt endte med selv at blive trukket tilbage. Fordi den var åbenlyst nedladende over for både det ene og det andet – men mest af alt over for ungdommen. Som antropolog Dennis Nørmark noterede på Facebook:

“Politikere har længe ment, at borgerne simpelthen er debile. Med detailregulering af deres liv og deres egne indstuderede one-liners, som de selv tror er “rigtige” svar. I det lys er “Voteman” sådan set bare en forlængelse af Folketingets generelle vurdering af befolkningens åndsevner.”

Men hvad er løsningen? Findes den overhovedet?

Der må tilsyneladende andre statsministre til. Kun et parti synes for nuværende i stand til at sørge herfor: Dansk Folkeparti. Herfra kan man lave “en Niels Helveg Petersen” på enten Venstre eller på Socialdemokraterne. En manøvre opkaldt efter den radikale nestor, der i begyndelsen af 90’erne fik Socialdemokraterne til at skifte daværende formand Svend Auken ud med Poul Nyrup Rasmussen med henblik på samarbejde i en kommende regering.

Det ser lidt tungt ud med afløsere i Venstre. Men Socialdemokraterne derimod…Henrik Sass Larsen, måske. Alternativt kan man naturligvis også fortsætte, hvor man allerede har fat. Og så satse på at udskifte vælgerne. Det, man kalder at tænke ud af stemmeboksen.

 

111 kommentarer RSS

 1. Af Lars Petersen

  -

  Korrekt link til DF´s regnskab. (se side 8 – overført lønandel til folketingsgruppen 336.000 kr.).

  ft.dk/Folketinget/Folketingets_administration/Tal_og_regnskaber/~/media/Pdf_materiale/Pdf_download/Regnskaber/Partiregnskaber/2011/03%20DF.pdf.ashx

 2. Af Lars Petersen

  -

  @ Jan Petersen.

  Dansk Folkepartis partiregnskab: Side 8- overført lønandel til folketings-gruppen 336.000 kr.

  Her finder du PIA´s nette sum af et hjemmelavet formandshonorar, og hvilken samlede sum
  af det 35X dobbelte i forhold til Løkkes tyveri af 152.000 kr. begge henleder til den reelle sag,
  nemlig at her er tale om at foreningerne, (næsten pressetavst, og uden at spørge borgerne),
  har været inde og gjort SAMTLIGE stemmeberettigede til parti-bistandsydere. (DET SAGEN)

  Men ak, i glimrende forlængelse af Struensee´s og Hitlers ens sætninger: “die dumme dänen”,
  fatter dette.. ikke tæer.., men direkte LÅRkrummende stupide, bistands-presse manipulerede
  stupide folk, som sædvanlig ikke en meter, for nu at fucke rundt i al det unødigt sekundære..

  Bloggen vil ikke godtage lange link.. søg derfor google: “dansk folkeparti partiregnskab pdf”
  Gå da til side 8, og man se teksten: overført lønandel til folketings-gruppen 336.000 kr.

  Til Hr. Kastrup.. Undskyld mit spammeri..

 3. Af Jan Johansen

  -

  Inden vi kommer for godt i gang med at konkludere noget som helst i spørgsmålet om, hvem vi gider eller netop ikke gider at satse på som statsminister i dette land, burde vi nok lige få analyseret, hvad de to kamphaner har på deres samvittighed, og hvem der reelt har ansvaret for de enkelte forseelser. Her tænker jeg specielt på Thornings skattesag efter 9 års uberettigede skattefradrag, hendes løgne over for SKAT og/eller Justitsministeriets Civilkontor vedr. hendes forsøg på at undgå, at hendes mand kom til at betale skat i Danmark, hendes problemer med at overholde gældende regler som ansat i EU-Parlamentet vedr. befordringsgodtgørelser og evt. andet. Og så til Løkke: Hvad drejer de meget omtalte bilagssager om, og hvem har ansvaret for dem? Hvem har ansvaret for GGGI-sagen – har Løkke foretaget sig noget kriminelt, eller er det alene et moralsk problem? Og nu til den højaktuelle sag vedr. beklædning af Løkke: Hvem har ansvaret for det – er det Løkke eller een eller flere andre? Det samme spørgsmål kunne man stille vedr. Mallorcaturen – har Løkke foretaget sig noget kriminelt? Evt. Andet?

 4. Af Preben Jensen

  -

  Som beskrevet for en halv time siden, kl. 22.48, så er der noget helt skævt i dækningen af dansk politik. Små skandaler pustes op, mens KÆMPEMÆSSIGE SUPER-SKANDALER forties eller bagatelliseres. Men læs selv under ældre kommentarer.

 5. Af Preben Jensen

  -

  PS: Bare indenfor de seneste dage har regeringen sendt 55 millioner kr. ned til Afrika, og 90 millioner kr. afsted til GGGI. Indenfor en måned er over 500 millioner blevet brugt på fremmede folkeslag. Men de arbejdsløse og de syge danskere er der “ikke råd” til at hjælpe ordentligt. Og i statskassen samler millioner der var afsat til psykiatrien, støv på andet eller tredje år.

 6. Af Erik Larsen

  -

  Helt ærligt – hvor ufattelig naiv kan man være?
  Nu har vi prøvet “Græsted-løkken” – og lige nu lider vi under løfte-bryder-overklasse-Gucci-damen.- forlovet med Vestager.
  Der er KUN EEN ENESTE ÆRLIG OG DANSK PERSON, DER VIL DET BEDSTE FOR OS – UDEN AT SNIGE SIG TIL AT SNYDE SIG TIL YDELSER M.M. SOM INGEN HAR TILDELT HAM. Forstå dog at NU er muligheden der for at lade en SYMPATISK mand tage over ‘Kristian Thulesen-Dahl!! Giv ham dog en chance! Se denne liste:
  1) Løkke: Behøver ingen kommentarer
  2) Helle-Gucci: Løftebryd m.m. behøver nok heller ikke nogen kommentarer
  3) Vestager: Slut med Danmark forever.
  4) Søde Johanne: DDR indført igen.
  5) Barfoed: Kram med Vestager og absolut ingen grænsebomme!
  6) Samuelsen: For EU og superhjælp til millionærerne.
  7) Pia- Dyhr : Top-socialist – som typisk SF’er.

  Og så: Kr. Thulesen-Dahl, en sympatisk, dansk, person, der kun vil det godt for unge, ældre, syge, svage, handicappede, og de almindelige danskere med middelindtægter o.s.v. – ja, nærmest socialdemokratisk – men, men, men der går grænsen så, eftersom at netop GRÆNSEN er væsentlig for DF’ere og DANSKERE!!! DF (tror jeg) ønsker ikke i modsætning til “de røde”, at alle , hvor en del synes at være kriminelle skal have lov til at myldre op i Danmark og begå hjemmerøverier, bankrøverier, knivstik og meget mere, DF ønsker klart at nu skal der lukkes af og nu skal også politiet styrkes langt mere. Fartkontrol og parkeringsvagt er nok ikke lige det vi har brug for mest p.t.. Jeg tror at 80% danskere er enig i det her nævnte, men de “kulturradikale” (som alle ved hvem er) forsøger til stadighed at skaffe nok stemmer til landet til at fastholde en stor rød blok og foreløbig er det lykkedes bl.a. p.g.a. af som Mads Holger fornuftigt skriver om de unge der nærmest “hjernevaskes” f.eks. ved den ræverøde RUC.
  Danmark trænger til et OPRØR, men der er nok ikke ret mange “frihedskæmpere ” tilbage mere, desværre.

 7. Af hr j christensen

  -

  Helle for løkke gennemfører løkkes ideer.

  Løkke producerer skrivebords ideer a la regnearks løsninger.

  Hvor herre bevares os hvis det er dagens politikere.

  Fri mig for flere af typen projekt supersygehuse.

 8. Af Jørn D.

  -

  Ridder Løkke kontra Lady Thorning, europæer af hele sit hjerte !

  Hvad er der i “Løkkeposen”:
  Ekstrabladet’s “snedige” jurist udtaler, at fordi Lars Løkke
  ikke har et egentligt firma ansættelsesforhold, så er han selv
  ansvarlig for at angive konen og sønnens rejser !
  men
  så er konen og sønnen jo ikke inviteret i firmaregi og
  som sådan inviteret som gæster af Venstre !
  og
  med rette kunne sige at de ikke kan forstår, at de
  som gæster skal betale skat, samt at Lars løkke
  derfor heller ikke skulle betale skat for deres rejser,
  der jo ikke er firmarejser !
  og
  rejserne er jo booket i deres navne, som gæster og
  ikke i Lars Løkke’s navn !

  Er de forvirret – som Ekstrabladet !
  og
  så er der Lady Thorning, europæer af hele sit hjerte:
  hvor
  I en tidligere debat blev jeg gjort opmærksom på, at
  det ikke var korrekt at:
  det skulle tage Lars Løkke 9 rejser at brænde 170.000 kroner af
  på GGGI rejser alt imens HTS brændte 170.000 kroner af på
  bare een rejse til Grønland !
  men
  jeg fandt ud af – på det anbefalede link – at rejsen til 170.000 kroner,
  HTS med følge VAR MED ÆGTEFÆLLER !!!
  men
  hvornår har vi hørt om, at der skulle betales skat
  for disse ægtefælle rejser ???

  den ensidige hetz fra det radikale Ekstrablad, går alene på,
  at eliminere Lars Løkke, der er det eneste, der kan forhindre
  de radikale “4 more Years”

  ironi.mus

 9. Af hr j christensen

  -

  Man må undre sig over hvad det er for en moral disse moderne politikere som helle og løkke som har det tilfælles at de aldrig har haft kontakt til erhvervslivet.

  Det lever i en slags elite verden uden kendskab til hvordan man leder samfundet.

  I stedet går det hele op i ligegyldige forhold som ikke er hverken en folketings politiker eller en statsminister værdig.

  Deres svaghed er at de ikke kan klare deres skatteforhold og forhold til biindtægter. Og hvad det indebærer at arbejde for sin løn.

  Så må landet lide under at der tilsyneladende ikke er andre kandidater.

  Men Klaus Hjort Frederiksen ville ellers være et godt bud.

 10. Af georg christensen

  -

  Når de begge i fællesskab viser de samme “skræmmebilleder” af: At et samfund uden dem, ikke virker, er det nok på tide, at vi som samfund afskriver dem.

  Partier uden “visioner”, partier gnavende på den samme pølse, (fra den ene ende og fra den anden), for til sidst at ende det samme sted, graver i grunden kun deres egne grave. (fred være med dem), og lad os så hurtigt komme videre.

 11. Af hr j christensen

  -

  Man kunne begynde med at forlange at de i det mindste er kristne og ikke antikristne som marxisterne(jødedom, sovjet, kommunisme) .

  For det er ikke ligegyldigt om det er den kristne kirke som brand beskatter os. Eller om det er det jødiske trossamfund med marxisterne som brand beskatter os.

  Helle tilhører den sidste pølse ædende kategori. Og løkke er nok bare for fordrukken til at fatte noget som helst.

Kommentarer er lukket.