Claus Hjort Frederiksen som “general Baglæns”

Af Mads Kastrup 155

Jeg læste forleden, hvor udtrykket ”røven af 4. division” stammer fra. Og kom til at tænke på de borgerlige. Mest fordi jeg kort for inden havde læst et interview med tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen i Information.

”Røven af 4. division” stammer fra krigen i 1864. Først rømmede den danske hær Dannevirke. Dernæst drog 4. division under generalløjtnant Cai Ditlev Hegermann-Lindencrone på et tilbagetog op gennem Jylland, trak sig to gange uden mellemliggende kamp på vej til Vendsyssel for derpå at ende på Fyn.

Det var ventet, at 4. division ville gennemføre en modoffensiv mod tysken. Det skete ikke. Den store flugt dannede derimod baggrund for udtrykket ”Røven af 4. division”. Cai Ditlev Hegermann-Lindencrone blev i den københavnske boulevardpresse siden benævnt som ”general Baglæns”.

Det er her Claus Hjort Frederiksen kommer ind.

I interviewet i Information hævder den tidligere finansminister og Venstre-strateg, at han og den borgerlige regering via snarrådighed og overlegen strategi har forberedt nationen på de nødvendige reformer, som SSFR-regeringen nu vil gennemføre.

””En politisk sejr kan ikke være større end det. Vi har flyttet nogle hegnspæle igennem de her ti år. Holdninger er flyttet,« siger Hjort Frederiksen, der bl.a. peger på den nuværende debat om ret og pligt som en udløber af VK-regeringens dagsorden om noget for noget,” som der står i interviewet

Sejren er fuldstændig, må man forstå. Muligvis er der nogle, der ikke kan se det geniale i manøvren. Men Anders Fogh, Lars Løkke og Claus Hjort reddede åbenbart Danmark ved at bearbejde folket og forberede det på reformer. Samt undgå at provokere danskerne med utidige reformer.

Man kan udlede en del heraf.

Heriblandt den tidligere finansministers – samt Venstres – forhold til vælgerne. Disse er åbenbart at betragte som sliksyge, genstridige og hævngerrige børn, der først i tandpinens stund kan overtales til at komme noget sjældnere i velfærdens bolsjebutik. Eller man kan forstå, at Venstres reform-bus ganske vist aldrig kom i første gear, men der blev rodet grundigt med gearstangen, og da Socialdemokraterne satte sig ind og kørte, var det kun, fordi Fogh og co. havde blødgjort gearkassen for dem. Eller man kan udlede, at ingen har nogen anelse om, hvad Lars Løkke Rasmussen i en ny tiårig regeringsperiode vil lægge til rette for oppositionen. Men han svigter ikke det gode forarbejde, blot han slipper for at køre projektet i mål. For hvor meget større er ikke sejren, når Socialdemokraterne gør det i stedet?

Det er åbenbart sådan man vinder værdikampe i Danmark. Man sætter sig på hænderne og åbner munden.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er for tiden genstand for diverse spinanalytikeres domme. Hvis ikke der ligefrem er tale om nedgørelse. Alt sammen fordi Socialdemokraterne er i frit fald i meningsmålingerne. I politiske kommentatorers verden er der altid valg i morgen. Dermed behøver kommentatorerne ikke at være indholdsorienterede, hvilket som bekendt også er både omstændeligt og kedeligt. De elsker derimod strategi, opinionstal og karakteranalyser. Eksempelvis skrev min blogkollega Anne Sophia Hermansen forleden, at Thorning-Schmidt er karakterløs. Endda i en grad så statsministeren end ikke er foragtet, lige som rigtige, gennemslagskraftige politikere som Margaret Thatcher og Ritt Bjerregaard ellers har været.

Har vi forsøgt samme tilgang til Lars Løkke Rasmussen? Jeg spørger bare. Har han nogensinde haft ”format” til at blive foragtet? Og hvor på den personlige karakterskala befinder the græsted guy sig i forhold til Thatcher?

Er det ikke på tide, nogen (ud over Søren Pind ved at tale over sig) gør opmærksom på, at den borgerlige regering og særligt Venstre gennem ti år gik frygtsomt baglæns i forhold til velfærdsstaten?

For vi er nogle, der vil udlægge historien om de igangværende velfærdsreformer noget anderledes end Claus Hjort Frederiksen. Eller kunne have lyst til at opstille andre teser, om man vil. For eksempel, at den borgerlige regering i almindelighed og Venstre i særdeleshed i ti år veg tilbage over for socialstatens styrke og tilsyneladende uovervindelige vokseværk. Måske endda ikke ulig 4. divisions retræte fra Dannevirke. Det vil sige uden kamp og tilsyneladende også uden mål og med.

Nu ser man så ”general Baglæns” retfærdiggøre sig fra lænestolen.

Generalløjtnant Hegerman-Lindencrone, chef for 4. division, blev også siden forsøgt revancheret i ry og omdømme. Det hed sig, at den oprindelige ”general Baglæns” og hans division bandt betydelige fjendtlige styrker ved at trække tysken gennem det meste af Jylland uden et eneste slag. Fejheden var i virkeligheden strategisk snilde og en militær sejr ud over de flestes fatteevne.

Historikere diskuterer det vistnok endnu.

Hvad angår Hjort Frederiksen og kompagni: Kunne det være, at den borgerlige regering rent faktisk var ”røven af 4. division”?

155 kommentarer RSS

 1. Af Kim Olsen

  -

  Frank L

  Jeg kan godt forstå, at du synes det er sjovere at skrive om Fogh end om Thorning. Jeg er helt enig med dig i at han er et meget mere interessant menneske:)

  Hvorfor skriver du iøvrigt under forskellige navne i forskellige blogs?

 2. Af Frank L

  -

  @ Axel Eriksen, 17. marts 2012 kl. 19:43

  Selverkendelse er i det mindste en god ting.

 3. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 17. marts 2012 kl. 20:20

  UH .. Det lyder godt nok ildevarslende. Nu kender jeg nogenlunde til min færden så hvis jeg var dig, ville jeg i stedet overveje en sølvpapirshat.

  Den slags er god til tilfælde af paranoia og konspirationstankegange. Siges der – du skal ikke komme og vælte reklamationsretten på den rulle særlig kraftigt alufolie du har får anskaffet dig i Aldi, over på mig.

  Så rådet er ganske uforbindende. :-)

 4. Af Hvor blev ugens tema og Tina af? | Tina Staun Sørensen

  -

  […] et godt indlæg sammen, så kan jeg anbefale sidste uges ynglings-indlæg på Berlingske.dk om historien om “General Baglæns” – både lidt historieundervisning og en god kommentar til Venstres tilbagelænede stil. […]

 5. Af Er der en departementschef til stede? — Kastrups verden

  -

  […] det, er at prutte ud af samme politiske endetarm som eks-finansminister Claus Hjort Frederiksen (hvilket jeg har forklaret her) for nylig gjorde i Information. Man kan i dag genkalde sig Anders Fogh Rasmussens nasale […]

Kommentarer er lukket.